- 4 ziemniaki
- marchew
- seler
- 10 dkg kalafiora
- 10 dkg groszku zielonego
- 10 dkg białej fasoli
- 10 dkg fasoli szparagowej
- ogórek kiszony
- jabłko
- sól
- pieprz
- cytryna
- majonez
- jajo na twardo
Ziemniaki ugotować w łupinie, obrać i pokrajać w kostkę. Warzywa ugotować oddzielnie – kalafior podzielić na różyczki, fasolę szparagową pokrajać drobno, jabłko obrać i pokrajać w kostkę, ogórek obrać i pokrajać na małe paski, marchew i seler pokrajać w kostkę. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodać 3-4 łyżki majonezu i wymieszać. Podać w salaterce, polewając majonezem, przybrać jajem na twardo pokrajanym na plasterki, listkami sałaty, plasterkami pomidora. Można dodać 20 dkg pokrajanej w kostkę pieczeni cielęcej lub mięsa z drobiu.