piątek, 24 stycznia, 2025

Kuchnia Warszawska: Sałatka z ziemniaków i pieczarkami

- Reklama -
  • 50 dkg drobnych ziemniaków
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 mały kalafior
  • 10 dkg korniszonów
  • 2 jaja na twardo
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Oczyszczone pieczarki ugotować, osuszyć i pokrajać na cienkie paseczki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z jednej cytryny i pozostawić tak co najmniej na pół godziny. Drobne ziemniaki ugotować w osolonej wrzącej wodzie (około 20 minut), osączyć i jeszcze ciepłe posolić i skropić oliwą. Pół małego białego kalafiora obmyć, obgotować, osączyć i podzielić na małe różyczki. Dwa jaja ugotowane na twardo ostudzić w bieżącej wodzie, obrać za skorupki i zgnieść widelcem. Do szklanki majonezu domieszać zgniecione jaja i sok z cytryny, wymieszać z pieczarkami, ziemniakami i różyczkami kalafiora. Polać majonezem i podać w salaterce przybranej korniszonami.

- Reklama -

Jesteś świadkiem interesującego wydarzenia?

Jesteś świadkiem wypadku, pożaru lub innego ważnego wydarzenia? wyślij do nas informacje, zdjęcie przez profil na Facebooku lub na adres email: kontakt@ycw.pl

Przeczytaj również

- Reklama -
- Reklama -

Najnowsze artykuły

Czym są kotłownie kontenerowe?

Kotłownie kontenerowe to innowacyjne rozwiązanie w dziedzinie ogrzewania, które łączy w sobie mobilność, elastyczność i wydajność energetyczną. Są to...
- Reklama -

Podobne artykuły

- Reklama -