- 50 dkg drobnych ziemniaków
- 25 dkg pieczarek
- 1 mały kalafior
- 10 dkg korniszonów
- 2 jaja na twardo
- 2 cytryny
- 1 szklanka majonezu
- sól
- pieprz
- oliwa
Oczyszczone pieczarki ugotować, osuszyć i pokrajać na cienkie paseczki, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z jednej cytryny i pozostawić tak co najmniej na pół godziny. Drobne ziemniaki ugotować w osolonej wrzącej wodzie (około 20 minut), osączyć i jeszcze ciepłe posolić i skropić oliwą. Pół małego białego kalafiora obmyć, obgotować, osączyć i podzielić na małe różyczki. Dwa jaja ugotowane na twardo ostudzić w bieżącej wodzie, obrać za skorupki i zgnieść widelcem. Do szklanki majonezu domieszać zgniecione jaja i sok z cytryny, wymieszać z pieczarkami, ziemniakami i różyczkami kalafiora. Polać majonezem i podać w salaterce przybranej korniszonami.