- 75 dkg ziemniaków
- 1/2 szklanki wywaru z warzyw albo bulionu
- 1 cebula
- cukier
- pieprz
- ocet
- oliwa
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinie, obrać i pokrajać w plasterki lub w kostkę. Polać wywarem z warzyw lub bulionem przyprawionym mocno octem z dodaniem do smaku soli, pieprzu (lub papryki) i odrobiny cukru. Pozostawić około 15 minut, potem domieszać cienko pokrajaną cebulę i 2 łyżki oliwy.
Sałatkę powyższą można przybrać do wyboru: nacią pietruszki, koprem, drobno pokrajanym szczypiorkiem, plasterkami pomidorów lub rzodkiewki, ugotowaną białą fasolą, plasterkami lub ćwiartkami jaj ugotowanych na twardo, paskami strąków zielonych lub czerwonych paprykami, plasterkami korniszonów lub ćwikły, plasterkami szynki, filetami śledzia itp.