Ugotować w skórce burak ćwikłowy i sześć ziemniaków, obrać i pokrajać je na plasterki. Ułożyć w salaterce na listkach sałaty przekładając plasterkami 2 jaj...
2 parówki obrać z osłonek, pokrajać na plasterki i wymieszać z ugotowanym zielonym groszkiem lub białą fasolą z dodatkiem soli, pieprzu, octu i oliwy....
30 dkg ryby z wody4 ziemniaki1 ogórek kiszony lub korniszony1 jabłko winne10 dkg gotowanego zielonego groszkusólpieprzmajonezocet lub sok z cytrynymusztarda
Gotowaną rybę obrać z ości...
25 dkg białej fasoli2 małe cebule4 korniszony1 pomidorsólpieprzoliwaocet2 jaja twardo
Fasolę ugotować (nie za miękko) i osączyć. Jedną cebulę posiekać i wymieszać z fasolą, ułożyć...
Dwa małe jędrne kalafiory ugotować we wrzącej osolonej wodzie, osączyć i podać na półmisku polane sosem winegret i posypane papryką.Dwa małe jędrne surowe kalafiory...
Około 75dkg ziemniaków w łupinach zalać wrzątkiem i ugotować tak, aby się nie rozsypywały po obraniu. Pokrajać na grube plasterki lub kostkę i jeszcze...
75 dkg ziemniaków1/2 szklanki wywaru z warzyw albo bulionu1 cebulacukierpieprzocetoliwa
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinie, obrać i pokrajać w plasterki lub w kostkę. Polać wywarem...
4 jaja ugotowane na półtwardo, obrać ze skorupki, ułożyć na półmisku na plasterkach szynki umieszczonych na listkach sałaty. Obłożyć dookoła plasterkami pomidora i oblać...
4 świeże jaja ugotować na półtwardo (mollet), obrać ze skorupki. Pomidory przekrajać na połówki, wybrać pestki. W każdej połówce pomidora umieścić kawałek szynki, włożyć...
4 jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokrajać na plasterki. Plasterki jaja układać na półmisku na przemian z plasterkami pomidora. Oblać majonezem...
4 jaja ugotować na półtwardo (mollet), obrać ze skorupki, przekrajać wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku i polać sosem majonezowym, szczypiorkowym, musztardowym, korniszonowym lub...
Jaja (4 szt.) ugotowane na twardo obrać ze skorupki. Przekrajać wzdłuż na połówki. Żółtka przetrzeć przez sitko z kawałkiem masła lub margaryny i masą...
25 dkg wędzonych sielawek3 łyki oleju lub oliwy1 cebulacytrynapieprz
Sielawy obrać ze skórki, usunąć główki, wnętrzności i ości. Drobno posiekać na masę i przyprawić pieprzem...
2 śledzie wymoczyć, oczyścić, zdjąć skórę, odfiletować i usunąć ości. Przepuścić przez maszynkę (ewentualnie z mleczkiem, ikrą i dwoma jabłkami). Dodać trochę musztardy, margaryny...
3 śledzie4 dkg musztardy1 mała cebula1/2 szklanki octu 6%1/2 szklanki wody
Śledzie wymoczyć, obrać ze skóry, odfiletować i usunąć ości. Każdy filet posmarować masą przygotowaną...
2 śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 12 godzin), zmieniając kilka razy wodę. Oczyiścić, zdjąć skórę, usunąć ości, przepołowić wzdłuż o pokrajać ukośnie na...